YENİ ÜYEYE ÖZEL "SEGMEN10" KODU İLE %10 İNDİRİM!
Bal
Yükleniyor...
Alt Kategoriler
Markalar
Nitelikler
Fiyat Aralıkları
-
Listeleme
Bal

Bal

Bal, bitki nektarlarının, bitkilerin canlı kısımlarının salgılarının veya bitkilerin canlı kısımları üzerinde yaşayan bitki emici böceklerin salgılarının, bal arısı tarafından toplanarak kendine özgü maddelerle birleştirilerek değişikliğe uğratıldığı, su içeriğini düşürüldüğü ve petekte depolanarak olgunlaştırıldığı, doğası gereği kristallenebilen doğal bir üründür. (TGK, Bal Tebliğ 2020/07) Arıların yararlandığı bitki kaynaklarına göre bu ürünler, salgı balı ve çiçek balı şeklinde iki sınıfa ayrılır.
Balların kimyasal yapısı bitkilerin kaynağına bağlıdır. Bu sebeple hem salgı hem de çiçek balı çeşitlerinin içerikleri birbirinden farklıdır. Bal üretiminde önem taşıyan faktörlerin başında bitkilerin çeşitliliği ve arıların cinsi gelir. Türkiye, doğal bal üretimi için endemik bitki türlerini bünyesinde barındıran son derece zengin bir floraya sahiptir.
Çiçek balı, bal arılarının bitkilerde yer alan çiçekli kısımlarından salgıladıkları nektarların toplanması sonucunda elde edilir. Salgı balı ise bitkilerin canlı kısımlarının salgılarından veya bitkilerin canlı kısımları üzerinde yaşayan bitki emici böceklerin salgılarından elde edilen ve ballardır. Genel olarak ladin, çam, meşe ve kayın gibi ağaçlardan salgı balı elde edilir.
Salgı balları içerisinde özellikle çam balı ülkemiz için oldukça önemlidir. Çünkü Dünya’da sadece iki ülkede üretilmektedir ve Bu ülkelerden biri Türkiye’dir. Ayrıca Muğla çam balımız coğrafi işaretli bir üründür.
Ballar tüketiciyle petekli, sızma, karakovan, süzme bal gibi çeşitler olarak sunulur. Süzme bal en çok tercih edilen çeşittir. Anadolu'da en fazla üretilen salgı balı çeşidinin, çam balının olduğu çok sayıda kişi tarafınca bilinir. Çam balı, Türkiye’nin hem Ege hem de Akdeniz bölgelerindeki kıyı kesimlerinde üretilir. Balların değişik lezzet, aroma ve fiziksel detaylar itibariyle birbirinden farklı çeşitleri vardır.

Lezzet Deposu Bal Çeşitleri

Günümüzde farklı bitkiler aracılığı ile çeşitli seçeneklerin üretimi yapılır. Her bir çeşidin kendisine özgü aromaları ve lezzetleri vardır. Büyük küçük herkes tarafından sevilerek tüketilen ürünler, farklı koşullarda ve farklı yöntemlerle üretildiği kadar sağlığa da faydalıdır. Piyasada satışa sunulan ürünlerin bir kısmı şu şekildedir;
Çam balı; Salgı balı şeklinde de tanınan bu ürünler, çam ağaçlarının vücudunda yaşayan Marchalina Hellenica’nın (koşnil’in yani halk dilinde basra böceğinin) üretmiş olduğu bir çeşittir. Marchalina hellenica, çam ağacının özsuyunu emerek yaşamına devam eder. Çam balı Akdeniz ve Ege Bölgesinde üretilir. Çam balı basra böceğinin gelişim döneminde çam ağaçlarının karbonhidratça zengin tatlı özsuyundan oluşturduğu balların çiğinin bal arıları tarafından alınması ve değişikliğe uğratılması ile elde edilir.
Çiçek balı; Bu seçenek, polifloral ve monofloral bal ile arıcılık ürünü olarak bilinir. Arılar tarafınca bu çeşit ürünlerin toplanması genel olarak bahar ayları itibariyle başlar. Eylül ayına kadar da devam eder. Bu çeşidin en temel özelliği; onlarca farklı çiçekten hem nektar hem de polen toplanmasıdır. Çiçek balının genel özellikleri arıların toplamış olduğu nektara bağlıdır.

Enerji Deposu Balların Faydaları Nelerdir?

Mucizevi bir ürün olan bal coğrafi ve botanik çeşitliliğine göre değişiklik göstermekle birlikte temel olarak yaklaşık; %82 karbonhidrat, %17 su, %0,7 mineral madde, %0,3 protein ve vitamin, organik asit, fenolik bileşikler ve serbest aminoasit gibi bileşenlerden oluşur.
Bu bileşenler sayesinde tam bir enerji kaynağı olmasının yanında antioksidan ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Bal antimikrobiyal özelliğinden dolayı eski devirlerden beri tıp alanında kullanılmaktadır. Balın insan beslenmesindeki faydalarının yanı sıra, hastalıklardan koruyucu ve iyileştirici etkileri de bulunmaktadır.
Sindirim sistemine, kanser ve tümör hücrelerinin bertaraf edilmesi üzerine olumlu etkileri vardır. Hastalık ve enfeksiyonlara neden olan birçok mikroorganizmanın gelişimi bal tarafından ortadan kaldırılmaktadır. Laboratuvarda yapılan araştırmalarda bazı çeşitlerinin patojen ve gıdaları bozucu mikroorganizmaların gelişimini yavaşlatıcı ve/veya durdurucu etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir.

Bal Fiyatları Nelere Göre Değişir?

Tüketiciler için önemli olan bir diğer nokta ise bal fiyatlarıdır. Kalitesi, çeşidi ve miktarı gibi durumlar fiyatı da değişmektedir. Kaliteden ödün vermeksizin, farklı boyutlara sahip olan kavanozlarda ya da ambalajlarda satışa sunulan Seğmen, her bütçeye uygun değişik fiyat aralıklarına sahip ürünler sunar.

Gerçek Bal Nasıl Anlaşılır? Satın Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz? Seğmen Farkı

Sadece fiziksel özelliklerine bakılarak doğallığının anlaşılması mümkün değildir. Duyusal, fiziksel, kimyasal, enstrümantal analiz gibi birçok analiz yapılması gerekmektedir. Ayrıca orijin belirleme analizleriyle de balların florası belirlenebilir. Balların fiziksel kimyasal ve biyolojik olarak hangi özellikte olması gerektiği uluslararası ve ulusal mevzuatlarda belirtilmiştir. Ulusal mevzuatımız olarak Türk Gıda Kodeksi yönetmelik ve tebliğlerine, Türk Standartları Enstitüsü standartlarına  uygun bal üretimi ve paketlemesi yapılması zorunludur.
Satın alırken dikkat edilmesi gereken en önemli unsur, gerçek olup olmadığıdır. Bu durum yalnızca laboratuvar ortamında test edilebildiğinden, her zaman güvenli markalardan sertifikalı ürünler satın almalısınız. Kişilerin sağlığını göz önünde bulundurarak üretimlerini yapan Seğmen ürünlerini güvenle tüketebilirsiniz.
Seğmen marka bal çeşitlerimizin uluslararası ve ulusal mevzuatlara uygunluğu Akredite Seğmen Laboratuvarında yapılan analizlerle kanıtlanmaktadır. Ballarımızı keyifle ve sağlıkla tüketebilirsiniz.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Yükleniyor...